joi, 29 iulie 2010

Camaderie

Dimineata. Santier. O zi lunga de-abia incepe.

Am iesit clatinandu-ma din vagon, sa fumez o tigara in soarele luminos si bland al diminetii, doar ca sa gasesc ultimul lucru pe care ma asteptam sa-l vad dupa o noapte agitata si aproape alba: liniste, pace si multi oameni zambitori, desi muncisera 12 ore.

Am observat un lucru in santierul asta, nemaiintalnit de mine pana acum: oamenii nu se cearta; sefii, da, dar nu muncitorii. N-am vazut sau n-am auzit sa se fi certat careva, nici macar in povesti de acum 100 de ani. Poate ca domeniul e de vina, dar e asa frumos!… Iar acum, frecandu-ma la ochi, ma gandesc si ma minunez: uite ca e posibil sa tii la un loc zeci de barbati, de toate felurile, care sa lucreze si sa traiasca impreuna zile la rand, ani buni din viata, si niciunul sa nu se ia la cearta cu omu’ de langa el, in timpul programului sau dupa. Si, cu toate astea, “sefii” au mereu ceva de impartit unii cu altii.

Hmmm… Adica aia de trag ca sclavii 12 ore pe zi, dupa care dorm ticsitzi, in conditii… urate, pana o iau de la capat, reusesc sa se inteleaga intre ei, sa nu aiba nimic de reprosat vecinului si impart totul, mereu, pana la ultima picatura de sudoare sau ultima tigara, iar “smecherii”, care trag de hartii daca nu dau ordine, dorm acasa sau pe la hoteluri si isi pot alege, seara de seara, compania, nu reusesc sa imparta aceiasi bucatica de pamant?!

Dupa un UB40 si putina meditatie, concluzia mea este urmatoare: cei care ajung in posturi de conducere, care ajung “sus”, ajung sa aiba o parere destul de buna despre ei in toate privintele, bazata pe acest succes, si, astfel, sa nu mai fie asa de deschisi in a accepta un punct de vedere diferit de al lor si nici in a-si consuma energia ajutand pe altcineva decat pe ei insisi. [2. Cand ai mult (sau crezi ca ai), teama de a pierde ceea ce ai creste cel putin proportional cu valoarea acelor lucruri in mintea ta, iar teama este teama: are aceleasi radacini si ramuri, luuungi, incalcite si nu prea nobile, indiferent in ce parte a vietii tale se manifesta.]

Frumoasa lectie am putea invata cu totii de la ei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu