joi, 6 septembrie 2012

Ganduri

Uneori, oamenii ne pot surprinde prin cele mai simple gesturi. Sunt oameni de la care ne asteptam la foarte putin, despre care avem o parere foarte proasta. Astfel de oameni impresioneaza cand fac cele mai simple gesturi frumoase. Insa sunt si oameni de la care avem mari asteptari, iar acestia pot dezamagi prin lucruri aparent marunte.

De cele mai multe ori preferam oamenii de la care ne asteptam, in general, numai la lucruri bune; dar uitam sa acordam atentie gesturilor frumoase, simple, facute de oameni de la care nu le asteptam.

Privim diferit fiecare om pe care-l intalnim. Si ii judecam diferit. Din obisnuinta insa (si, poate, din comoditate), ii judecam prin prisma felului nostru de a fi, nu prin al lor.

Pentru tot ceea ce avem in viata, platim un pret. Insa doar lucrurile ieftine costa bani.

De cele mai multe ori, viata este scoala unde studiem cele mai importante lucruri. Uneori deschidem singuri usa salii de clasa si ne asezam frumos in banca; alteori suntem impinsi cu forta inauntru. Astfel, intram la cursuri de tot felul, dar uitam ca, in acelasi timp, se predau un numar infinit de alte lectii.

Vrem anumite lucruri in viata, dar de cate ori ne gandim daca, incercand prea mult sa le obtinem, nu ne multumim doar cu copii fara mare valoare ale lor?!… Cateodata o facem constienti, insa, adesea, le obtinem fara sa vrem, doar ca rezultat a modului gresit de a le cauta, iar din dorinta de a le avea, nu realizam, initial sau niciodata, ca ceea ce am gasit este un fals, nu originalul.

E trist, caci sunt multe lucruri importante si frumoase, ce exista in viata, cu care, fiecare dintre noi cu altele, nu suntem obisnuiti in a le vedea, simti si intelege.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Cea mai simpla cale de a afla lucrurile pe care vrei sa le sti este sa intrebi pe cineva care le stie. Nu intotdeauna este simplu sa facem asta; cateodata nici macar nu are rost sa o consideram o varianta. Caci ca sa punem intrebari, trebuie sa putem astepta un raspuns, iar ca sa ne dorim un raspuns, trebuie, cel putin, sa il putem crede si, astfel, accepta macar sub forma de parere, fie chiar si constienti ca ea este supusa timpului. Sunt oameni care nu dau multe raspunsuri, carora nu le plac intrebarile, care se tem de ele, din diverse motive, sau care doar nu isi irosesc timpul in a le raspunde; dar sunt si oameni care nu stiu sa isi faca raspunsurile intelese celui ce le-a pus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu